16 Mar 2024 | Politiken
With the album ‘The Passenger’, Trio con Brio marks that they belong to the top of the world’s elite when it comes to today’s classical chamber music
♥️♥️♥️♥️♥️♥️
Man ved, man er blevet ældre, når man har fulgt nogen siden fødslen, og de fylder 25. Drejer det sig om en, der er vokset fra baby til verdenssucces, bliver man samtidig lidt umotiveret stolt.
Det er den danske trio, der til efternavn kalder sig con Brio, hvilket er klassisk musikslang for noget så dansk som ’med godt humør’.Trio con Brio er dansk og international på samme tid. To søstre kom fra Sydkorea og endte med at slå sig ned i Danmark, hvor den ene giftede sig med en talentfuld dansk pianist. Søstrene spillede violin og cello.
I dag er danske klassiskfans på fornavn med søstrene Soo-Jin og Soo-Kyung Hong. De sidder på de to ansvarsfulde pladser i DR Symfoniorkestret som koncertmestre for hver deres strygergruppe.
Pianisten Jens Elvekjær er professor på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, og Trio con Brio, som de tre har dannet, og som de siden 1999 har spillet utallige koncerter med verden over og lavet en lang stribe album med, fylder altså rundt. Nu som erklæret efterfølger til 1900-tallets nok bedste trio, Beaux Arts Trio, ifølge franske Diápason.
De fejrer det med deres nye album, hvor der er smæk på udtryk og dissonanser i Mieczyslaw Weinbergs trio i a-mol. Skrevet, da den polsk-jødiske komponist var netop 25 år.
Holocaust og en svensk melodi
Trioen er skrevet i 1945 i Moskva, hvortil Weinberg flygtede fra nazisterne.
De inderlige melodier, trioen også rummer, taler om sjælelige dybder hos en rigtig god, ikke så kendt komponist, hvis opera ’Passageren’ er en barsk historie om, hvad det gør ved os mennesker, når vi mishandler hinanden.
Weinbergs trio taler lige så klart som operaen, der for små seks år siden kunne opleves på Den Jyske Opera. Bare uden ord. Til gengæld er her jødisk klezmer, sjostakovitjsk voldsomhed og en rørende vals til eftertanke.
Weinberg har givet titlen på albummet, der hedder ’The Passenger’. Trio con Brio har sat hans trio sammen med den sidste af de to legendariske klavertrioer, den unge Franz Schubert skrev, inden han døde, blot 31 år gammel.
Schuberts trioer for violin, cello og klaver er perler i den klassiske musiklitteratur, som ikke kan prissættes. Var man ikke vant til at omgås den slags, ville man tage nervøst på dem.
Men Trio con Brio er for længst blevet stjerner, og de tager med ultimativ sikkerhed på Schuberts noder.
Det går stærkt, men det er præcist. Fuldt af overskud, dybde, vemod og melodi, som liedkomponisten Schubert var en mester i.
At der faktisk gemte sig en svensk folkemelodi i denne musik, anede jeg ikke. Det ved jeg nu, fordi jeg har læst noterne til et album, der på ekstremt overbevisende måde bekræfter, at vi i Danmark har en international toptrio.
Tillykke til Trio con Brio – og til os!